تخمدان پلی کیستیک

تخمدان پلی کیستیک

تخمدان پلی کیستیک

محتوا

تا چه اندازه با تخمدان پلی کیستیک آشنایی دارید؟ آیا از تاثیرات آن بر قدرت باروری آگاهی دارید؟ سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS جزو بیماری های هورمونی شایع بین زنان در سنین باروری می باشد. نام این بیماری با مخفف Polycystic ovary syndrome (PCOS) شناخته شده و زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک در برخی مواقع ، تجربه قاعدگی های نامنظم یا طولانی مدت را داشته و یا با افزایش سطح هورمون مردانه (آندروژن) درگیر هستند. این بیماری موجب افزایش تولید تعداد زیادی کیست در تخمدان ها شده و در آزادسازی تخمک اختلال ایجاد می کند.

دلیل اصلی تخمدان پلی کیستیک مشخص نشده ولی تشخیص و درمان زودرس این بیماری به همراه کاهش وزن، از خطر بیماری های بلند مدت از جمله دیابت نوع دو و مشکلات قلبی می کاهد.

تخمدان پلی کیستیک
تخمدان پلی کیستیک

تخمدان پلی کیستیک و ناباروری

علائم و نشانه های ابتلا به این بیماری در اوائل بلوغ و شروع قاعدگی آغاز شده ولی بعضی مواقع این علائم بعد از چندین سال به وجود می آیند. برای مثال با افزایش وزن ثانویه این علائم خودشان را نشان می دهند.

این نشانه ها در فردی با فرد دیگر متفاوت بوده و لزوماً در همه افراد یکسان نیست. تشخیص تخمدان پلی کیستیک معمولاً با تجربه حداقل یکی از نشانه های زیر امکان پذیر است:

  • پریود های نامنظم : سیکل های پریود نامنظم و بی قاعده یکی از شایع ترین نشانه های تخمدان پلی کیستیک می باشد. برای مثال در صورتی که سالانه کمتر از 9 پریود را تجربه کرده یا فاصله بین دو قاعدگی 35 روز باشد و یا پریود های خیلی سنگینی تجربه شود، نشانه از بی نظمی در قاعدگی دارد.
  • سطح آندروژن بالا : سطوح بالا از هورمون مردانه می تواند نشانه های فیزیکی داشته باشد. برای مثال ظهور و افزایش موهای زائد در صورت و بدن و کچلی موی سر به شیوه مردانه (ریختن موی بالای سر) و آکنه های سفت و سخت می تواند از نشانه های این عارضه باشد.
  • تخمدان پلی کیستیک : تخمدان ها در این حالت ورم کرده و کیست های بسیاری در اطراف تخمک ها ایجاد می شوند. در نتیجه تخمدان ها عملکرد طبیعی نداشته و ناموفق هستند.

در صورت چاقی و اضافه وزن، علائم و نشانه های تخمدان پلی کیستیک شدیدتر می باشند. درمان تخمدان پلی کیستیک برای بارداری مورد بسیاری مهمی می باشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که در رابطه با وضعیت و سیکل قاعدگی خود نگران بوده و مشکلاتی در رابطه با بارور شدن دارید و یا آکنه های شدید، موهای زائد و ریختن موی بالای سر را تجربه می کنید، بهتر است تا به پزشک مراجعه کنید.

دلیل اصلی تخمدان پلی کیستیک مشخص نشده ولی تشخیص و درمان زودرس این بیماری به همراه کاهش وزن، از خطر بیماری های بلند مدت از جمله دیابت نوع دو و مشکلات قلبی می کاهد. دکتر گیتی محمد ابراهیم جراح و متخصص زنان در غرب تهران با بهره گیری از روش های نوینی به درمان این بیماری می پردازد. جهت تعیین وقت مشاوره و مراجعه به پزشک با شماره 02144210034 تماس بگیرید. همچنین برای ارتباط با دکتر به آدرس اینستاگرام مراجعه نمائید.

علت تخمدان پلی کیستیک

علت دقیق این بیماری مشخص نشده ولی موارد زیر ممکن است نقشی در رابطه با این بیماری داشته باشند:

  • افزایش سطح انسولین در بدن : انسولین هورمونی می باشد که از غده پانکراس تولید شده و برای استفاده و جذب قند در بدن به کار می رود. در صورتی که سلول های بدن به عملکرد انسولین مقاوم شوند، سطح قند خون بالا می رود. انسولین بالا در خون نیز به افزایش سطح هورمون آندروژن کمک کرده و مشکلاتی در تخمک گذاری به وجود می آورد.
  • ورم ملایم : این وضعیت با افزایش سطح گلبول های سفید خون به منظور مقابله با عفونت می باشد. تحقیقات نشان داده که وجود ورم خفیف در بدن وضعیت تخمدان پلی کیستیک را شبیه سازی می کند. بدین طریق موجب بروز مشکلاتی در قلب و رگ های خونی می شود.
  • ژنتیک: تحقیقات نشان داده که سابقه ی ژنتیکی می تواند موجب بروز تخمدان پلی کیستیک شود.
  • آندروژن بالا : تخمدان های پلی کیستیک هورمون آندروژن بالایی تولید کرده و در نتیجه موجب بروز آکنه های شدید و موهای زائد می شود.
تخمدان پلی کیستیک
تخمدان پلی کیستیک

عوارض تخمدان پلی کیستیک

از عوارض تخمدان پلی کیستیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناباروری
  • دیابت بارداری و یا فشار خون بالا در بارداری
  • سقط جنین و یا زایمان زود رس
  • هپاتیت غیر الکلی (التهاب شدید کبد در اثر چربی در کبد)
  • سندرم متابولیک ( در این وضعیت به طور غیر طبیعی فشار خون بالا، سطح قند خون بالا و سطح کلسترول و تری گلیسیرید بالا اتفاق می افتد.)
  • دیابت نوع دو یا پیش دیابت
  • آپنه انسدادی خواب
  • افسردگی ، اضطراب و اختلالاتی در غذا خوردن
  • خونریزی واژن به صورت غیر طبیعی غیر از زمان قاعدگی
  • سرطان دستگاه های تناسلی یا بیماری آندومتریوز

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439

مطالب مرتبط با این مقاله:

درمان ناباروری با روش IUI

جراحی کیست تخمدان

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سرطان تخمدان

دکتر گیتی محمدابراهیم

دکتر گیتی محمدابراهیم جراح و متخصص بیماری های زنان، زایمان و نازایی می باشند. ایشان داراری مدارک پزشكي عمومی از دانشگاه تهران، تخصص زنان  از دانشگاه قزوين، دوره هيستروسكوپي از دانشگاه تهران، دوره سونوگرافي زنان و كارگاه ليزر در بيماری هاي زنان می باشند.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Buttonتماس با دکتر گیتی محمدابراهیم